Dobrodošel Nektar!

Naši družini ekskluzivnih izdelkov se je pridružila znamka Nektar. Pivo Nektar odlikuje popolna svežina in pitnost, kar dobijo s kombiniranjem treh posebnih vrst hmelja in čiste vode reke Vrbas, ta zlata pijača pa je narejena po posebnem receptu, ki ga Banjaluška pivovarna uporablja že desetletja, od leta 1873. Pivo Nektar Banjaluške pivovarne z najdaljšo tradicijo je tudi najbolj prodajano pivo v Bosni in Hercegovini, s prodajo 48,3 milijona litrov piva na leto. Pivo Nektar je dobitnik 10 zlatih medalj prestižnega svetovnega tekmovanja “Monde Selection” v Bruslju, posebno priznanje piva Nektar pa so izrazili trgovci, leta 2018 pa so ga postavili v 100 blagovnih znamk “Must have” v Bosni in Hercegovini. 

Točno pred 145 leti je v majhnem mestecu blizu Banjaluke s šumenjem reke Vrbas pogumno delo meniha trapistov iz samostana Marija Zvijezda ustvarilo pogumno malo banjaluško pivovarno. Ustanovitelj te male pivovarne je Franz Pfanner, vodja trapističnega reda v Banjaluki, ki je skupaj z drugimi menihi poleg pivovarne ustanovil sirarno za proizvodnjo znamenitega “trapističnega sira”, pa tudi eno prvih elektrarn v Evropi, držali so se svojega skromnega načina življenja in mota “Moli in delaj” (“Ora et labora”).

Poleg ljubezni in pozornosti, ki so jo prvi banjaluški pivovarji namenili pivu, je obstajal še en razlog, zakaj je ta zlata pijača nastala v Banjaluki. V tem času je bila najljubša pijača Banjalučanov domača močna alkoholna pijača “Rakija”, ki so jo prebivalci naredili za svoje potrebe in ki je v večini primerov slabo vplivala na zdravje tistih, ki so jo pili. Z uporabo nemške tehnologije in čeških izkušenj pri proizvodnji piva je mala pivovarna začela proizvajati vrhunsko pivo, ki je v tem času služilo kot terapija za zdravljenje odvisnosti od žganja, terapija pa je predpisala pitje štiri litre piva na dan.

Časi so se spremenili, stari načini življenja so minili, a kljub temu Banjaluška pivovarna še vedno ohranja svojo tradicijo, zato je postala znamenitost Banjaluke. Čeprav so bili prvi koraki pivovarne skromni in majhni, so hodili pogumno in ponosno, posledično pa je Banjaluška pivovarna, ki jo vodi pivo Nektar, prerasla v največjo in najbolj cenjeno pivovarno v Bosni in Hercegovini, in še naprej si prizadevajo ohraniti korenine in pustiti pivo,da govori v njihovem imenu.