Intelligens – prvi AI viski na svetu

Aqua vitae. Uisce beatha. Whisky.

Intelligens, prvi viski na svetu, ustvarjen z umetno inteligenco (AI). Intelligens je švedski single malt viski z zlato barvo in okusom vanilije, hrastovih tonov, citrusov in hrušk, ki je bil ustvarjen z umetno inteligenco.

Izhaja iz galske besede uisce, kar pomeni voda, destilirani alkohol je bil v latinščini znan kot aqua vitae ali voda življenja. To je bilo v staro irščino prevedeno kot uisce beatha, pred različnimi iteracijami v zgodnji angleščini so nam dali besedo whisky, ki ga poznamo danes.

Švedska Mackmyra je destilarna, ustanovljena leta 1999, potem ko se je osem prijateljev odločilo, da bodo ustvarili svoj lasten viski, od takrat je viski osvojil več mednarodnih nagrad, njihov mojster v blendih pa je bil nedavno uveden v dvorano slavnih revije Whiskey Magazine. Vendar pa ambicije destilarne segajo še veliko dlje.

Skupaj s finskim tehnološkim podjetjem Fourkind in Microsoft Mackmyra ustvarja prvi svetovni viski, razvit z umetno inteligenco (AI). Kaj se v industriji, ki je sinonim za globoko zakoreninjeno tradicijo, človeško strokovno znanje in izdelavo, zgodi, ko se 1.000 let stare tehnike srečajo z napredno tehnologijo 21. stoletja?

Vse je v mešanici

Da bi bolje razumeli vlogo AI destilarne, moramo najprej razumeti, kaj daje viskiju njegov izrazit značaj. Viski se ne razlikuje le po različnih sestavinah, ampak tudi po ognjenih lesenih sodih, v katerih so shranjeni. Bolj kot samo posoda za shranjevanje, sodi igrajo bistveno vlogo, saj vsaki mešanici dajo svoj edinstven okus.

Ko se viski prvič destilira, je tekočina bistra, ki ima lahko eleganten ali dimljen značaj. Da bi dobili tako bogato aromo, okus in barvo, ki smo jo navajeni, mora v tej čisti obliki, znani kot nova znamka, v lesenih sodih preživeti vsaj tri leta (ponavadi veliko dlje). To je faza zorenja, kjer poteka najpomembnejša infuzija okusa.

Sčasoma viskiji počasi začnejo prevzemati barvo, aromo in okuse iz sodov, v katerih so shranjeni, kar vključuje tudi okuse in vonje njihovih prejšnjih vsebin, kot so burbon, šerry, vino ali drugi dušni stili. “Iz teh sodov lahko ustvarimo sto tisoč različnih viskijev,” trdi Angela D’Orazio, mojster Blender iz Mackmyre.

Mojstrski destilarji lahko vse svoje življenje natančno preizkusijo, pokukajo in eksperimentirajo, da bi ustvarili najboljše možne okuse, ki bodo kemijo spremenili v umetniško obliko – in tu Mackmyra želi, da AI dela svojo čarovnijo.

“Vedno si prizadevamo izzivati tradicije v zelo tradicionalni trgovini z viskiji in to je resnično, kar počnemo zdaj, ko s pomočjo AI razvijamo viski. AI vidimo kot del našega digitalnega razvoja in res je navdušujoče kako AI dopolnjuje izdelavo visokokakovostnega viskija. Zame kot mojster blendov je to velik dosežek, če lahko rečem, da sem zdaj tudi mentor prvega ustvarjenega AI viskija na svetu . ”

Angela D’Orazio Master Blender, Mackmyra

To je prvič, da so AI uporabili za povečanje in avtomatizacijo najbolj zamudnega postopka ustvarjanja viskija. Angela pravi: “To je veliko bolj zapleteno kot modeli, ki se uporabljajo za ustvarjanje piva, zaradi velikega števila kombinacij, ki so na voljo, in dejstva, da je ustvarjanje receptov za viski bolj umetnost kot inženiring.”

Proces

Generiral AI, z skrbnostjo ljudi

Ljudje so vedno izbirali različne mešanice sestavin in sodov, da bi ustvarili skoraj neskončne kombinacije okusov.

Trenutno modele strojnega učenja destilarne, ki jih poganja Microsoftova oblačna platforma Azure in kognitivne storitve AI, napajajo obstoječi Mackmyrovi recepti (vključno s tistimi za nagrajene mešanice), prodajni podatki in želje strank. S tem naborom podatkov lahko AI ustvari več kot 70 milijonov receptov, za katere predvideva, da bodo priljubljeni in najkakovostnejši glede na vrsto vrst sodov v skladišču.

To ni samo hitreje kot človek, ki postopek izvaja ročno, ampak zahvaljujoč algoritmu, da lahko preseja in izračuna ogromno količino podatkov, je mogoče najti nove in inovativne kombinacije, ki sicer nikoli ne bi bile upoštevane.

Pomembno pa je poudariti, da rešitev AI ni zasnovana tako, da bi nadomeščala glavnega blenderja. “Delo mojstra blendov ni ogroženo,” navaja Angela. “Medtem ko recept za viski ustvarja AI, imamo še vedno koristi od človekovega strokovnega znanja in izkušenj. Verjamemo, da je viski ustvarjen z AI, vendar človeško nabran. Na koncu odločitev sprejme oseba.”

Mackmyrin viski, ustvarjen z AI, bo na voljo od jeseni 2019. Po mnenju destilarne je to prvič, da so s strojnim učenjem ustvarili zapleten recept za potrošniške izdelke – a viski je šele začetek.