Spartathlon Ultra race

Letos smo prvič sodelovali tudi na Spartathlon-u, kot sponzor slovenskemu ultramaratoncu Luki Videtiču.

SPARTATHLON je zgodovinska tekaška dirka na ultra razdalji, ki se vsako leto odvija v Grčiji. Zaradi svoje edinstvene zgodovine in ozadja je ena najtežjih in najbolj zadovoljivih dirk na ultra razdalji na svetu.

Spartathlon oživi pot Pheidippidesa, starodavnega atenskega tekača na dolge razdalje, ki je bil leta 490 pred našim štetjem, pred bitko pri Maratonu, poslan v Šparto, da bi poiskal pomoč v vojni med Grki in Perzijci. Po besedah starogrškega zgodovinarja Herodota je Pheidippides v Šparto prispel dan po odhodu iz Aten.

Od leta 1984 je bilo ustanovljeno Mednarodno združenje “Spartathlon”, ki od septembra naprej neprekinjeno organizira dirko. Izbira tega meseca je zato, ker je po poročanju Herodota takrat Pheidippides prispel v Šparto.

Luka je o tekmi povedal: “Temu dogodku sem posvetil zadnja tri leta. V tem času sem pretekel 30000 kilometrov in na treningih preživel na stotine ur. Dež, sonce, mraz, vročina, sneg…. nič me ni oviralo na treningih. Izkušnja je bila nepozabna, čudovita in velika.”